I když je simulační centrum SIMLEK relativně mladé, o to intenzivněji pro něj sbíráme zkušenosti a nápady, jak jej dále rozvíjet a zlepšovat. Nejinak tomu bylo i na konferenci SIMEDICA 2024, první Slovenské konferenci medicínského vzdělávání a simulací, která se konala 5. září v Bratislavě.

Na ní byla představena simulační pracoviště z České a Slovenské republiky, včetně simulačního centra Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Zástupkyně SIMLEKU však přijely do Bratislavy také načerpat inspiraci: jedním z témat konference byla i technologie 3D tisku v simulační výuce. Téma vzbudilo velký zájem účastníků, především kvůli svému potenciálu zlepšit praktickou přípravu budoucích zdravotníků.

„Rádi bychom zavedli 3D tisk mezi běžnou praxi i v našem simulačním centru a vyráběli si tak některé náhradní spotřební díly pro simulátory, které se rychle opotřebovávají. 3D tisk by mohl být využit například při tvorbě dílů pro simulátory, na nichž si studenti pediatrie nacvičují intraoseální vstup – techniku aplikace tekutin a léků přímo do kostní dřeně,“ uvedla Ing. Silvie Procházková, naše biomedicínská inženýrka.

Výhodou je, že pro výrobu některých modelů pomocí 3D tisku lze využít jako podklad rentgenové snímky, což zajistí vysokou přesnost a realistické zpracování anatomických struktur. Kolegové z ostravského simulačního centra by navíc v oblasti 3D tisku rádi navázali spolupráci s dalšími odborníky, konkrétně s kolegy z brněnských a bratislavských simulačních center, kteří mají bohaté zkušenosti.